
כללים חשובים בתכנון מטבח
היום המטבח הוא כבר לא רק חלל שבו מבשלים, הוא הפך להיות חלק מאוד מרכזי של הבית, ברוב המקרים הוא יהיה פתוח וגלוי בחלל הציבורי ותהיה לו השפעה גדולה על הנראות הכללית. זהו אחד החללים הפעילים ביותר בבית וחשוב לנצל את כל שיטחו בצורה נבונה כדי ליצור מטבח שנעים ונוח לבשל בו. לפני שמתחילים כדאי לענות על השאלות שידריכו אתכם לעצב משהו שמתאים בדיוק למה שאתם מחפשים, למשל האם אתם אוהבים לארח? האם בישול במטבח קורה באופן תדיר או שאתם יותר מחובבי הטייק אווי? כמה סטים של כלים יש לכם? יש צורך בכיור כפול? מה יהיה גודל המקרר, מבשלים או מארחים הרבה? ועוד. ככל שהתשובות שלך מדויקות יותר, כך יהיה קל יותר להבין איך למקם כל דבר בצורה נכונה. תכנון מטבח הוא כמו מתכון טוב, ישנם כללים ברורים של עשה ואל תעשה. קבלו כמה כללים שיש לשמור עליהם בזמן תכנון המטבח:
טיפוס המטבח – קודם כל נבחן את השטח הנתון ונחליט איזה טיפוס הכי מתאים לחלל מבחינת מבנה. כמובן שמידות המטבח ישפיעו ישירות על מידות השיש וכמות הארונות והאחסון שיהיו לנו, כל זה נגזרת של תקציב ושטח נתון. הנה אופציות נפוצות לסידורי המטבח

מטבח בקו אחד מתאים לחללים קטנים בהם אין אפשרות לגלוש לשטח נוסף. החיסרון העיקרי הוא עבודה עם הפנים לקיר והליכה מרוב בין המעברים לפונקציות

אופציה המשלבת בין הL והU עם עוד מקטע של אחסון. מאחר ואופציה זו יוצרת פינות לא מנוצלות, שווה לשקול להישאר עם מטבח מקביל, תלוי בגודל הצלע המקשרת.

סידור מאוד נפוץ ונוח, בו לרוב צלע אחת תשמש לארונות גבוהים והשנייה לנמוכים

היתרון בסידור מקביל הוא ניצול מקסימלי של כל השטח בלי פינות לא מנוצלות.
מיקום פונקציונלי – סדרו את המוצרים הפונקציונליים כמו כיור, מקרר וכיריים במרחקים נוחים אחד מהשני. את המדיח נמקם בצמוד לכיור, בצד מותאם לפי העדפה. כדאי לבדוק את מיקום הפונקציות ולוודא ששיטת המשולש כמו בתרשים שמופיע כאן

משולש בין הפונקציות העיקריות לעבודה
מקומות אחסון: קחו בחשבון את מקומות האחסון במטבח שלכם, כולל ארונות ומגירות. נצלו את כל עומק הארונות שלכם עם מגירות הנמשכות במלואן, כך שלא יתבזבז מקום יקר, ופריטים לא יישכחו מאחור.
אחסון עילי: ארונות עליונים לרוב יהיו דלתות או קלאפות והנגישות אליהם תהיה קצת פחות מידית ונוחה לכן נרצה למקם שם שנדרשים לשימוש לעיתי רחוקות כמו כלים לאירוח או סטים של פסח וכו. פתיחת הדלתות תהיה לרוב בטאצ’ או
מרווחים – ודאו שיש מרווח של 1.10מ’ לפחות בין ארונות לאי כדי לאפשר מעבר קל גם כשהמגירות פתוחות. במידה ומדובר על מרווח בין אי עם מקומות ישיבה יש לקחת לפחות 1.30מ’. בין הכיור לכיריים זה שטח מאוד פעיל ומומלץ להשאיר שם לפחות 90ס”מ.
מכשירי חשמל– קחו בחשבון את מכשירי החשמל שתצטרכו במטבח ותכננו מראש את מיקומם. למרות שרוב המכשירים מגיעים בגדלים סטנדרטיים, אם תחליטו לגלוש מגבולות הסטנדרט חשוב לבדוק שיש התאמה בשטח והדבר לא פוגע בשאר האלמנטים. מידות המוצרים יהוו נתון בסיס שמהם יגזרו מידות שטחי האחסון.
כיור – יש לבחון את סוג התקנת הכיור שתרצו ביחס למשטח. ישנם כיורים שניתן להתקין בהתקנה עליונה, שטוחה או תחתונה. כדאי להכיר את היתרונות והחסרונות של כל אופציה. האופציה הנוחה ביותר היא התקנה שטוחה שבה גובה התקנת הכיור וגובה המשטח הם בקו אחד. זה נתון שכדאי לבדוק בזמן רכישת הכיור כי הכיורים מראש מיוצרים לפי שיטת ההתקנה שלהם, ולא כל סוג יתאים לכל שיטת התקנה.
אי – במצב שבו מצב אחד יש אחסון ובצד השני הושבה, רוחב האי יהיה 90ס”מ, 60ס”מ לאחסון ועוד 30ס”מ להושבה. יש לקחת בחשבון את גובה הכיסאות לאי על פי גובה המשטח. גובה שולחן אוכל סטנדרטי בין 72- 78ס”מ | גובה משטח עבודה 90ס”מ (זה לרוב יהיה גם גובה האי) גובה בר 110ס”מ. המרווחים שיש לקחת בין כל סועד 55-60ס”מ.
אולי יעניין אותך גם..
יש לכם שאלות? מוזמנים לכתוב לי ואחזור אליכם